fbpx

Budowanie odporności to jeden z kluczowych procesów, który zachodzi w ludzkim ciele. Pozwala naszemu organizmowi skutecznie reagować na zagrożenie, jakie wiąże się z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dzięki temu unikamy schorzeń powiązanych z infekcjami. Odporność jednak możemy zwiększać – jak to robić skutecznie?

Jak rozumieć odporność organizmu?

Odporność, potocznie rozumiana jako zdolność organizmu do radzenia sobie z bakteriami czy wirusami, polega przede wszystkim na skutecznej identyfikacji i eliminacji zagrożenia. Nasze organizmy nabierają odporności już w łonie matki, a następnie otrzymują kluczowe składniki wspierające układ immunologiczny podczas pierwszego karmienia. 

Podstawową formą ochrony są skóra i błony śluzowe oraz tak zwane komórki fagocytarne, których zadaniem jest pochłanianie i niszczenie patogenów. Ponadto nasze organizmy mogą stosować odpowiedź zapalną. Jej celem jest zwiększyć przepływ krwi i komórek immunologicznych do miejsca występowania infekcji. 

Ludzki organizm ponadto “uczy się” dzięki każdemu spotkaniu z drobnoustrojami, dzięki czemu nabywa zdolność do rozpoznawania konkretnych patogenów. Pozwala to na tworzenie specjalnej odpowiedzi immunologicznej. Jest to możliwe dzięki temu, iż część limfocytów (białych krwinek układu odpornościowego) staje się komórkami pamięci. W ten sposób organizm może szybciej zareagować na identyczne zagrożenie, które wystąpi w przyszłości. 

Jak zwiększyć odporność? 

Dorosły człowiek ma do dyspozycji co najmniej kilka skutecznych metod budowania odporności. Kluczowym elementem tej układanki (poza m.in. aktywnością fizyczną) jest prawidłowa, zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć najważniejszych witamin (A, C, E i D), kwasu foliowego, cynku, żelaza i selenu oraz wielonienasyconych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zbilansowane posiłki to jednak nie wszystko. Z uwagi na szacunki, iż ok. 80% wszystkich immunoglobulin jest wytwarzanych w jelicie, a co najmniej 50% wszystkich limfocytów znajduje się w tym miejscu, warto zwrócić uwagę na obecność bakterii probiotycznych w ludzkim jelicie. 

Zobacz też:

Po jakie probiotyki sięgać, żeby wzmocnić odporność dziecka?

Probiotyki a zwiększanie odporności

Z powyższych danych wynika, że skład mikroflory jelitowej ma ogromny wpływ na ludzką odporność. Bakterie obecne w układzie trawiennym mają zdolność do wytwarzania bakteriocyn (substancji zdolnych do zahamowania wzrostu i niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych). Wpływają również na szczelność bariery jelitowej oraz na liczebność i rozmieszczenie komórek odpornościowych. 

Probiotyki biorą udział w rozwoju i dojrzewaniu układu GALT (czyli tkanki limfatycznej w obrębie przewodu pokarmowego). Układ ten produkuje przeciwciała IgA wychwytujące antygeny i zatrzymujące je przed przedostawaniem się przez błony śluzowe. Poza tym bakterie probiotyczne, pochodzące m.in. ze szczepów Bifidobacterium czy Lactobacillus, wykazują działania antagonistyczne w układzie pokarmowym. Innymi słowy, nie pozwalają drobnoustrojom chorobotwórczym (np. z rodzin Escherichia coli, Campylobacter, Shigella, Salmonella) na wzrost i rozmnażanie. Istotne w wyborze właściwego preparatu probiotycznego jest weryfikacja, czy posiada on szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane klinicznie pod kątem skuteczności. Równie istotna jest także wykazana ilość bakterii – skuteczna kolonizacja w układzie pokarmowym następuje, gdy w składzie preparatu znajduje się minimum 10⁶ CFU (colony forming unit, czyli jednostek tworzących kolonię). 

trilac®

W przypadku leku OTC (over the counter, czyli wydawanego bez recepty) trilac® mówimy o 3 szczepach bakterii kwasu mlekowego przebadanych pod kątem skuteczności. Jedna kapsułka zawiera 1,6 x 10⁹ CFU bakterii kwasu mlekowego: 

  • Lactobacillus acidophilus (La-5), 
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27),
  • Bifidobacterium lactis (Bb-12).

Wymienione wyżej bakterie probiotyczne mają zdolność adhezji (przylegania do nabłonka układu pokarmowego) oraz wykazują działania antagonistyczne i konkurencyjne względem drobnoustrojów patogennych. Lek OTC trilac® zaleca się spożywać 1-2 kapsułki doustnie 3 razy na dobę przez 2 tygodnie do miesiąca. Potem dawkowanie może być zmniejszone do 2 kapsułek na dobę. Kapsułki najlepiej spożywać z dużą ilością płynu podczas posiłku lub godzinę przed posiłkiem. 

Dotyczy leku trilac®

TRILAC • kapsułki, 20 sztuk • Produkt leczniczy • Substancja czynna: 1 kapsułka zawiera 1,6 x 10⁹ CFU bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus (La-5) 37,5%, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) 25%, Bifidobacterium lactis (Bb-12) 37,5% • Wskazania: poantybiotykowe zapalenie jelit ze szczególnym uwzględnieniem leczenia wspomagającego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy, głównie przy nawracającym rzekomobłoniastym zapaleniu okrężnicy, zapobieganie biegunce podróżnych, leczenie wspomagające po antybiotykoterapii • Podmiot odpowiedzialny: Zakład Farmaceutyczny AMARA sp. z o.o., ul. Stacyjna 5, 30-851 Kraków 

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Nr medyczny: TRI06113

Bibliografia:

  1. Tokarz-Deptuła B., Deptuła W., Probiotyki, a układ odpornościowy przewodu pokarmowego ssaków, “Postępy mikrobiologii”, 2017, 56, 2, 157–162.
  2. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(2): 110-117.
  3. Czerwionka–Szaflarska M., Romańczuk B., Probiotyki w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń przewodu pokarmowego u dzieci, “Forum Medycyny Rodzinnej” 2010, tom 4, nr 2, 135–140.
  4. Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, “Postępy higieny i medycyny doświadczalnej” 2009; tom 63: 653-667.