fbpx

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wprowadzone do organizmu w odpowiedniej ilości wykazują korzystne działanie na zdrowie. Bakterie te pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy, jednocześnie są nastawione antagonistycznie do drobnoustrojów chorobotwórczych. Istnieje wiele różnych probiotyków, a jednym z ważnych czynników przy ich wyborze jest liczba szczepów. W związku z tym pojawia się pytanie: który preparat wybrać, jedno- czy wieloszczepowy? 

Czym różnią się probiotyki jedno- od wieloszczepowych?

Jednoszczepowe probiotyki, jak wskazuje sama nazwa, zawierają jeden szczep bakterii, np. Lactobacillus acidophilus lub Bifidobacterium lactis. Wieloszczepowe probiotyki natomiast zawierają kilka różnych szczepów bakterii w składzie np. tabletki. Kluczowe w tym wypadku jest jednak to, aby w wybranym preparacie znajdowała się dokładna informacja na temat jego składu. Co to oznacza? Dobry preparat zawiera bakterie probiotyczne opisane za pomocą rodzaju (np. Lactobacillus, Bifidobacterium), gatunku (np. acidophilus, bifidum), a także szczepu (np. La-5, Bb-12). Ponadto sprawdzony probiotyk, bez względu na to, czy jest jedno-, czy wieloszczepowy, powinien być przebadany klinicznie pod kątem skuteczności. Dotyczy to zarówno pojedynczych szczepów, jak i preparatu, który zawiera ich kilka. Randomizowane badania kliniczne pozwalają stwierdzić, czy wybrany preparat faktycznie przynosi pozytywne efekty w kontekście danych dolegliwości. 

Czym jest probiotyk?

Wspomniane badania kliniczne pozwalają stwierdzić, że wybrany mikroorganizm w istocie jest probiotykiem. Co to w praktyce oznacza? Zgodnie z definicją Schrezenmeira i de Vrese’a probiotykiem nazywa się produkt, który zawiera wystarczającą ilość żywych, zdefiniowanych mikroorganizmów (tj. LAD, lacid acid bacteria, bakterii kwasu mlekowego, ale także kultury pleśni i drożdże) w określonej liczbie, które zmieniają mikroflorę w odpowiednich segmentach organizmu ludzkiego i dzięki temu wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie. W kontekście rozważań na temat probiotyków jedno- i wieloszczepowych należy pamiętać, iż bez względu na wybrany preparat, jego bakterie probiotyczne muszą się charakteryzować: 

  1. Konkurencyjnością wobec mikroflory już obecnej w jelicie.
  2. Aktywnością antagonistyczną w stosunku do patogenów chorobotwórczych.
  3. Odpornością na sole żółci, soki żołądkowe, bakteriocyny. 
  4. Zdolnością do przeżycia i wzrostu w układzie pokarmowym. 
  5. Zdolnością adhezji (przylegania) do nabłonka układu pokarmowego. 

Jaki probiotyk wybrać? 

Choć nie ma jednoznacznego konsensusu w środowisku medycznym, to przyjmuje się, że preparaty jednoszczepowe mają sprecyzowany cel działania i stosuje się je, gdy schorzenie jest jednoaspektowe. Preparaty wieloszczepowe będą natomiast skuteczne we wsparciu leczenia konkretnych schorzeń, takich jak zespół jelita drażliwego czy choroba Crohna, gdzie objawy są różnorodne (np. zaparcia i biegunki). Ponadto wieloszczepowe probiotyki mogą przynosić korzyści dla osób z osłabionym układem odpornościowym. Różnorodność szczepów bakterii może pomóc także wzmocnić odporność organizmu.

Zobacz też:
Kiedy należy zażywać probiotyki?

Probiotyk trilac®

Decydując się na probiotyk wieloszczepowy, warto sięgnąć po trilac®. To lek OTC, czyli lek wydawany bez recepty), który jest odpowiedni dla dorosłych, oraz (po uprzednim wysypaniu zawartości kapsułki do posiłku), sprawdzi się również jako wsparcie w leczeniu biegunek nawet u najmłodszych dzieci. trilac® to probiotyk wieloszczepowy, który w swoim składzie zawiera trzy szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane pod kątem skuteczności: Lactobacillus acidophilus (La-5), Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) oraz Bifidobacterium lactis (Bb-12). Równocześnie jest to bezpieczny i sprawdzony lek, który na rynku jest dostępny od 1997 roku i nieustannie cieszy się zaufaniem pacjentów.

Bibliografia:

  1. Patrycja Szachta, Probiotyki – praktyczny przewodnik w pigułce, czyli jasna i ciemna strona bakterii probiotycznych, Food Forum 3(13)/2016.
  2. Wojciech Cichy, Mirosława Gałęcka, Patrycja Szachta Probiotyki jako alternatywne rozwiązanie i wsparcie terapii tradycyjnych. Zakażenia 6/2010.
  3. Hanna Szajewska Praktyczne zastosowanie probiotyków. Gastroenterologia Kliniczna 2014, tom 6, nr 1, 16–23.